Behandelingen

Samen met uw tandarts kunt u overleggen wat voor u de meest optimale behandeling is.
In de meeste gevallen is het verstandig voordat met een uitgebreide behandeling wordt begonnen, de hulp van de mondhygiëniste in te roepen om een gezonde en stabiele mondgezondheid te creëren.
Een gezonde mond voelt prettig, ziet er mooi uit, zorgt voor een frisse adem en vormt de ideale basis voor de overige behandelingen.

Wij als team zijn u graag van dienst om met u de mogelijkheden te bespreken en er samen met u aan te werken om uw mond mooi en gezond te houden.

Facings
Wat is een facing?
Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein dat op de tand wordt geplakt.
Met een facing is het uiterlijk van een tand te verfraaien. Zo kan de vorm of de kleur van een tand worden veranderd.
Met een facing kan de tandarts spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

Waaruit bestaat de behandeling voor een facing?
Het aanbrengen van een facing bestaat uit een aantal stappen.
Een facing van composiet is in een behandeling gedaan.
Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt en daarom zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.

Composiet facing
Waar nodig wordt een heel dun laagje van het oppervlak van de tand geslepen.
Er wordt zo ruimte gemaakt voor de facing. Gebeurt dit niet, dan wordt de tand iets dikker. Voordat de composiet aan de tand kan worden geplakt, wordt de tand met een zuur voorbehandeld en van een hechtlaag voorzien. Op deze laag wordt de nog zachte composiet aangebracht.
De Composiet word in vorm gebracht en daarna door een speciale lamp uitgehard.
Ten slotte wordt er nog naar de hoogte gekeken en nog gepolijst. Hierna is de behandeling klaar.

Porseleinen facing
Eerst wordt er een foto van de gewenste kleur van het gebit gemaakt. Vervolgens wordt er glazuur weggeslepen en omdat dit een porseleinen facing is moet er minimaal een halve millimeter af geslepen worden. Er wordt een afdruk gemaakt van de tand. Die afdruk gaat naar het tandtechnisch laboratorium. Daar wordt de facing in de gewenste vorm gemaakt. Na een aantal dagen kan de facing geplaatst worden. Voordat de facing aan de tand wordt geplakt, wordt de tand met een zuur voorbehandeld en van een hechtlaag voorzien. Daar wordt dan de facing opgeplakt.

Facing

Implantaat
In de tandheelkunde wordt met een implantaat bedoeld een kunstwortel die operatief wordt aangebracht in een kaakgedeelte waar natuurlijke tanden of kiezen ontbreken.

Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel, welke op de plaats gezet kan worden van de wortel van de tand die verloren is gegaan.
Over het algemeen zijn implantaten gemaakt van titanium en hebben ze de vorm van een schroef.

Titanium is heel biocompatible. Dat wil zeggen dat het lichaam het niet afstoot, waardoor het bot er direct tegenaan kan groeien.
Van veel implantaten is het titanium oppervlak bewerkt wat de botgroei rondom het implantaat versnelt en waardoor deze na de inheling ook vaster in het bot zal zitten.

Tegenwoordig helen de implantaten in 95% van de gevallen succesvol in. Bij bothersteloperaties, rokers en diabeten liggen deze percentages wat lager. De laatste jaren wordt steeds meer inzicht verkregen in het functioneren van implantaten. Het implanteren van deze kunstwortels wordt in de algemene praktijk dan ook vaker toegepast. Er verschijnen ook steeds vaker publicaties waardoor de patiënten om een nadere uitleg vragen. Voordelen van implantaten:
* ze verbeteren het comfort door een punt te zetten achter alle narigheid die kunstgebitten met zich meebrengen;
* ze verbeteren de kauwfunctie en geven het gevoel weer natuurlijke tanden te hebben;
* het beslijpen van gezonde tanden bij conventioneel brugwerk is overbodig;
* de vermindering van het botvolume van de kaken na het verlies van tanden wordt stopgezet en daardoor wordt het invallen van de lippen
voorkomen.

Implantaat

Kronen en bruggen

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. De kroon wordt vastgelijmd op de tand of kies.

Je hebt een kroon nodig:
* als door tandbederf teveel van de tand of kies is verdwenen om nog een vulling te kunnen maken;
* als door een ongeluk de tand of kies is afgebroken;
* als tanden of kiezen erg verkleurd zijn, kan uit cosmetisch oogpunt voor een kroon worden gekozen.

Het verzorgen van een kroon is niet erg moeilijk.
Naast de dagelijkse mondverzorging – minimaal twee keer per dag goed poetsen en tussen de tanden reinigen – is het belangrijk de rand van de kroon goed te reinigen omdat hier gemakkelijk plaque blijft zitten. Poetsen langs de rand en een ragertje voor tussen de tanden is voldoende.

Er zijn 2 soorten kronen:
de metaal-porselein kroon en de volledig keramische kroon.

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen met daartussen het brugdeel.

Enkele redenen waarom een brug handig kan zijn:
* voor versterking van de kauwfunctie: doordat er een of meer tanden missen, kan de kauwfunctie
verstoord zijn;
* om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaat uitgroeien. Als tanden of kiezen
ontbreken, dan kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte
groeien.
Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naast elkaar toe gaan groeien,
waardoor ze scheef gaan staan;
* verbetering van het uiterlijk.

Door gebruik te maken van speciale legeringen kunnen metaaldelen met duurzaam porselein opgebakken worden. Door het opbakken van porselein ontstaat een verbinding met de metaalconstructies. In tegenstelling tot kunststof is porselein slijtvast. Zelfs kauwvlakken zijn van porselein te maken.

Het glazuur van porselein is zeer weefselvriendelijk waardoor het ook mogelijk is delen die in contact staat met het mondweefsel met porselein te bedekken.

Er zijn 3 soorten bruggen:
etsbrug, pijlerbrug en de cantileverbrug.

Bruggen

Restauraties

Binnen de Tandheelkunde is de restauratie van plastische materiaal, zoals amalgaam , composiet en glasionomeer een manier van restaureren, waarbij na de voorbereidende preparatie, er direct in dezelfde zitting een vulling wordt aangebracht en afgewerkt.
De aloude en welbekende amalgaam vulling, die bestaat uit kwik en een mengel van zilver en andere metalen, wordt steeds minder toegepast.
Een goed functionerende amalgaam vulling die nog goed aansluit op de tand hoeft niet per se vervangen te worden.
Wel is het verstandig door middel van röntgenfoto’s in combinatie met de periodieke controle regelmatig de vullingen te controleren.
In onze praktijk gebruiken wij uitsluitend nog tandkleurige materialen.
Het voordeel is een betere hechting aan de tand door middel van de ets en bond techniek.
Het aanbrengen van een witte vulling is gecompliceerder en daardoor tijdrovender dan een amalgaam vulling.

Restauratie

Anasthesie
Het effect van de verdoving is rustgevender voor de patiënt (omdat deze dan niet gespannen op de pijn hoeft te wachten). Tevens bevordelijker voor de behandeling en gemakkelijker voor de tandarts.
Met een laser is vaak ook een kortdurende gevoelloosheid te bereiken, waardoor een verdere verdoving achterwege kan blijven.

Bij sommige behandelingen is verdoving noodzaak zoals bij:
* extractie, dit is het trekken van een tand of kies;
* kroon en brugwerk, normale verdoving + een extra verdoving rondom het te behandelen element;
* wortelkanaalbehandeling/zenuwbehandelingen en parobehandeling.

De boven- en onderkaak worden op een andere manier verdoofd, de bovenkaak kun je plaatselijk verdoven of de gehele zenuwtak verdoven (dit bij de kiezen achter in de mond), bij dit laatste raakt een gedeelte van je tong en lip verdoofd. De uitwerkingstijd van de verdoving is gemiddeld anderhalf tot twee uur.

Het is zeer van belang dat de patiënt laat weten of hij of zij onder behandeling van een arts of specialist is, medicijnen gebruikt of er sprake is van hart- en vaatziekte en/of zwanger is, want hierbij wordt de anesthesie aangepast, een andere verdovingsvloeistof of een lagere dosering gegeven.

Bij zeer angstige patiënten en patiënten met een flinke ontsteking, bestaat de kans dat de verdoving langere tijd nodig heeft om in te werken of helemaal niet wilt werken.

Wortelkanaal behandeling
Een wortelkanaalbehandeling (zenuwbehandeling) moet worden uitgevoerd wanneer er in het wortelkanaal van een tand of kies een ontsteking is. Dit kan ontstaan door tandbederf, een lekkende of diepe vulling, of als gevolg van een harde klap op een tand. Hierdoor raakt de zenuw ontstoken, zal afsterven en de aanwezige bacteriën kunnen een ontsteking rondom de wortel veroorzaken.

Als je dan pijn (met warm en koude) aan een tand of kies krijgt of hebt dan ga je naar de tandarts. Als de klachten duiden op een zenuwontsteking, dan zal de tandarts eerst een foto maken om na te gaan of het daadwerkelijk de tand of kies is die de patiënt aanwijst en om te kijken hoe de wortels van deze tand of kies liggen. Het aantal wortels verschilt. Een tand heeft 1 wortel en een kies meerdere.

De behandeling wordt gestart met het geven van een verdoving. Dus deze behandeling is meestal niet pijnlijk.
Daarna boort de tandarts een klein gaatje in de kies en zoekt alle aanwezige wortelkanalen op om deze vervolgens goed te reinigen door middel van speciale vijltjes. Tussen het schoonvijlen door wordt er nog een zogenaamde lengtefoto gemaakt om de lengte van de wortelkanalen op te meten.
Als de kanalen schoongevijld en bacterievrij gemaakt zijn, worden de kanalen afgevuld met cement en rubberen stiften die precies op lengte gemaakt zijn. Deze stiften blijven er voor altijd inzitten. Daarna wordt er een gewone blijvende vulling in de kies gedaan en klaar is de wortelkanaalbehandeling.

Als laatste wordt er dan nog een eindfoto gemaakt om te kijken of de stiften op de goede plaats terecht zijn gekomen.

Na het afsluiten van de wortelkanaalbehandeling kan er de eerste dagen een soort druk ontstaan, maar dit verdwijnt vanzelf na ongeveer 2 dagen.
Gedurende een week na de behandeling kunt u pijnklachten houden. Deze nemen vanzelf af. Uw tandarts kan hier meestal weinig aan doen.
Het innemen van een algemene pijnstiller kan de pijn onderdrukken.

Omdat een kies na een wortelkanaalbehandeling meestal zwakker is dan een niet behandelde kies, wordt er meestal voor gekozen om in de toekomst hier een kroon op te maken zodat de kans op afbreken van de kies verkleind wordt.
Een tand of kies die op deze wijze behandeld is kan nog lange tijd mee.

Roentgen

Mondhygiëne

De taken die een mondhygiënist uitvoert zijn in eerste instantie gericht op preventie:
* het voorkomen van cariës (gaatjes in tanden en kiezen);
* het voorkomen van tandvleesaandoeningen.

Daarnaast voert een mondhygiëniste behandelingen uit die gericht zijn op genezing, zoals het behandelen van tandvleesaandoeningen. Voorbeelden van de werkzaamheden van een mondhygiëniste zijn:
* het geven van uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës (gaatjes) en tandvleesaandoeningen;
* het geven van uitgebreide instructie over de gebitsverzorging;
* het maken van een pocket- of parodontiumstatus dat wil zeggen een overzicht van het tandvlees rondom alle tanden en kiezen;
* het uitvoeren van een volledige gebitsreiniging, waarbij plak, tandsteen en aanslag wordt verwijderd;
* het gladmaken van de worteloppervlakken, eventueel met verdoving;
* het geven van voedingsvoorlichting;
* het behandelen van implantaten;
* het uitvoeren van preventieve behandelingen waaronder het aanbrengen van gebitsbeschermende middelen (bijvoorbeeld fluoride);
* het polijsten van vullingen, tanden en kiezen;
* het sealen, dat wil zeggen het aanbrengen van een laklaag, op tanden en kiezen;
* het maken van gebitsafdrukken in verband met het bleken van tanden en kiezen;
* het maken van een bacteriologische kweek.

Mondhygiene 1
Mondhygiene 2